Instagram did not return a 200.

Rodzinny obiad – Kurczak korma i kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska nigdy nie była moją specjalnością, a nawet przyznaję, że nigdy wcześniej nie przyrządzam dań hinduskich. Wiedziałam jednak, że poza wyjątkowymi walorami smakowymi jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie, dlatego i w naszym domu musiała się kiedyś pojawić.
Ponieważ przygotowywałam obiad dla całej rodziny, również dla naszego pięciolatka, zależało mi, aby danie było aromatyczne i delikatne. Dzieci z reguły nie przepadają za ostrymi i pikantnymi smakami, dlatego nasz obiad musiał być nie tylko pyszny, ale i łagodny.Na sam początek mojej indyjskiej przygody wybrałam jeden z najbardziej popularnych hinduskich przepisów – „Kurczak korma” i już teraz mogę się pochwalić doskonałym wyborem.
Przyznaję się, że poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotowy sos śmietanowy korma Patkas, ale wybrałam takie, który nie tylko w pełni oddaje smak Indii, ale przede wszystkim nie zawiera konserwantów, barwników, ani sztucznych aromatów.

Kurczak korma z ryżem basmati

Składniki:
  • 1 torebka ryżu basmati,
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • sos śmietanowy korma Pataks,
  • limonka,
  • sól i pieprz,
  • chipsy kokosowe.
Przygotowanie:
Do garnka z wrzącą wodą i odrobiną soli wsypujemy ryż basmati i gotujemy około 12 minut, następnie odcedzamy i wykładamy na talerz.
Fileta z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na nim kurczaka. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy sos korma Pataks, sok z połowy limonki, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość gotujemy około 25 minut.
Kurczaka w sosie wykładamy na talerz z ryżem, dekorujemy bazylią lub kolendrą i posypujemy chipsami kokosowymi. Proste, prawda? :)Obiad wychodzi pyszny, bardzo aromatyczny i delikatny. Znika z talerzy w mgnieniu oka!

Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit

 

Kasia
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Odpowiedz na „Ola MilcAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • TosiMama
    Maj 28, 2018

    Pyszności! Uwielbiam takie jedzenie:)

  • To musi być bardzo aromatyczne danie 🙂

  • Olguska
    Maj 28, 2018

    ale cudne danie szczególnie kiedy marzy sie być w indiach

  • green goodies
    Maj 28, 2018

    Mmm.. bardzo apetycznie danie! Co prawda ja mięsa nie jem, ale z powodzeniem można je zastąpić warzywami i też bedzie pysznie 🙂

  • Mamologia
    Maj 28, 2018

    Chipsy kokosowe brzmią bardzo intrygujące. Muszę się za nimi rozejrzeć!

  • Nie znam w ogóle tej kuchni , a chętnie bym coś spróbowała 🙂

  • Melodylaniella
    Czerwiec 4, 2018

    Czuję, że to moje smaki!

  • Madame Giussani
    Czerwiec 4, 2018

    Lubię takie smaki. Pokochałam kuchnię indyjską będąc na wakacjach w Malezji. A na Twój przepis z chęcią się skuszę. 😊

  • Agnieszka/Agumama
    Czerwiec 4, 2018

    Kuchnia hinduska to jeden z moich smaków.
    Kiedyś kupowałam takie gotowe sosy, pojawiały się np w Lidlu. Dziś sama eksperymentuję z mlekiem kokosowym, przyprawą curry i dodatkami. I moje dzieci to lubią 🙂

  • Ola Milc
    Czerwiec 4, 2018

    Wygląda świetnie. A takie sosy czasami ratują życie, wiem coś o tym 😀

  • Maria S.-W.
    Czerwiec 5, 2018

    my,ślę, ze smakowałaby mi ta potrawa

  • Mama nawypasie
    Czerwiec 14, 2018

    Zrobiłaś mi smaka 🙂 Uwielbiam takie potrawy 🙂 Chyba zrobię taki obiad w weekend 🙂

Zarejestruj się, aby otrzymywać informację na temat najnowszych wpisów, porady dotyczące podróży z dzieckiem i nowości o najlepszych dziecięcych gadżetach.

Poprzedni
My już wiemy o czym szumią drzewa!
Rodzinny obiad – Kurczak korma i kuchnia indyjska