Instagram did not return a 200.

Syropy wzmacniające odporność, które sama zrobisz w domu

 

Niczego się nie boję jesienią tak bardzo, jak infekcji. Ubiegły rok to był dla nas jakiś koszmar. Praktycznie od początku jesieni do końca wiosny cały czas chorowaliśmy – albo ja zarażałam Julka albo on mnie. Mieliśmy tygodniowe, czasem nawet dwutygodniowe przerwy i później wszystko wracało. Czasem ja przynosiłam coś z pracy, a częściej Julcio z przedszkola. Sezon przeziębień  trwał u nas bardzo długo.

Zamiast leżeć z gorączką pod kocem, zdecydowanie bardziej lubię spacerować po parku, zbierać kasztany i żołędzie, lepić bałwana i zjeżdżać z Julciem na sankach. Dlatego tym razem nie czekam, aż złapiemy jakąś infekcję i od kilkunastu dni wzmacniam naszą odporność domowymi, babcinymi syropami.

Pinit

Domowy syrop z malin

Taki syrop robiła moja babcia i moja mama, a tym razem również ja zrobiłam domowe lekarstwo 🙂
Syrop z malin jest doskonałym dodatkiem do herbaty, można też pić rozcieńczony z wodą lub na łyżeczce, jak klasyczny syrop.
Syrop z malin działa:
  • rozgrzewająco,
  • przeciwzapalnie,
  • sprzyja poceniu się,
  • obniża gorączkę,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę.

Syrop malinowy można przygotowywać na różne sposoby, ale ja zostawiam Wam przepis na tradycyjny, babciny sok gotowany.

Składniki: 
1 kg malin, 1 szklanka cukru.

Przygotowanie: 
Maliny dokładnie myjemy, osuszamy i wrzucamy do garnka. Zasypujemy je cukrem, a kiedy puszczą sok – po około 30 minutach – mieszamy je i zagotowujemy. Pianę, która powstaje podczas gotowania zdejmujemy łyżką.
Gotujemy 10-15 minut, a następnie przecedzamy przez gazę (można też przez sito, ale musi być gęste). Powstały syrop malinowy jeszcze raz zagotowujemy i gorący przelewamy do butelek lub słoików dokładnie zakręcając. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Pinit
Pinit

Ostry syrop z czosnku, miodu i cytryny

Ten syrop przygotowałam kilka tygodni temu i każdego dnia wypijamy po jeden łyżeczce mikstury. Syrop jest dość ostry i mocno rozgrzewający, a dzięki temu działa bakteriobójczo, wzmacniająco, przeciwzapalnie i ochronnie.

Składniki:
2 główki czosnku, 2 cytryny, 10 łyżeczek miodu, 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy, przegotowana woda.

Przygotowanie:
Do miseczki wyciskamy sok z dwóch cytryn, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i kurkumę. Całość mieszamy, a następnie dolewamy około 1,5 szklanki przegotowanej wody. Miksturę przelewamy do słoika i odstawiamy w ciemne miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gazę lub grube sito, przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
Pinit

A Wy macie swoje naturalne sposoby na wzmocnienie odporności?

Kasia
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

A ty co o tym myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Monika Flok
    Sierpień 31, 2018

    ten pierwszy robie co roku ale drugi musze spróbować:)

  • Tabayka
    Sierpień 31, 2018

    Malinowy jest najlepszy dużo zdrówka dla was 😀

  • Zwykła Matka
    Wrzesień 1, 2018

    Własnie żałuję, że wszystkie maliny….po prostu zjedliśmy 🙂 Na szczęście probiotyki bardzo nam pomagają, a i tak musimy je zażywać na stałe!

  • Kinga K.
    Wrzesień 2, 2018

    Uwielbiam malinki 🙂

  • Anika Pietruszko
    Wrzesień 2, 2018

    Dzięki, szukam takich mikstur, na pewno wypróbuję 🙂

  • momontop
    Wrzesień 2, 2018

    Moja teściowa robi takie syropy, tylko, co zrobić, że dziecko nie chce ich pić? 😉

  • oliwek76
    Wrzesień 3, 2018

    Nie ma to jak domowe syropy 🙂 A szczególnie ten z miodu, czosnku i cytryny. Ja jeszcze robię taki ze świeżego imbiru i miodu- polecam!

  • Gabi Wilk
    Wrzesień 3, 2018

    najlepsze na wzmocnienie odporności to hartowanie od małego, szczególnie, że przetwory są z ogromną ilością cukru.

  • moniowiec
    Wrzesień 6, 2018

    Chyba syrop z malin zrobię, bo akurat mam ich dosyć sporo.

  • Mama Tosiaczka
    Wrzesień 6, 2018

    Zdecydowanie wolę ten pierwszy. Syrop z czosnkiem pamiętam z dzieciństwa. Unikałam go jak ognia! 😉

  • TosiMama
    Wrzesień 6, 2018

    Naturalne środki są najlepsze! I najzdrowsze!

  • Klaudia
    Wrzesień 11, 2018

    Moi panowie alergicy maliny czy cytryna odpadają. Starszemu alergia przechodzi więc pewnie odważymy się i znów spróbujemy.

  • Krystyna Bożenna Borawska
    Wrzesień 13, 2018

    Ja się nie przeziębiam na szczęście , ale syropy i owszem też lubię 🙂

  • Angelika i Monika Candy Pandas
    Wrzesień 13, 2018

    Z malin bardzo chętnie ale z czosnkiem już nie xD

  • Kloudy Space
    Wrzesień 13, 2018

    Świetne przepisy, najchętniej chyba zrobiłabym cytrynowo-imbirowy na miodzie 🙂

  • Kami
    Wrzesień 15, 2018

    Szczególnie podoba mi się ten mocny syrop 🙂 Ja bronie się za pomocą naparu z imbiru, miodu i cytryny

  • Agnieszka/Agumama
    Wrzesień 16, 2018

    Ja robię syrop z cebuli, czosnku i miodu. Chociaż akurat przy nawracających zapaleniach ucha nie wiele Jaskowi pomógł. Jedyny jego minus to, że jest bardzo ciężkostrawny przez czosnek w składzie. Aaaa, no i zapach 😉

  • Świat Toli
    Wrzesień 25, 2018

    Syrop, a raczej sok z malin stosowałam ale tej mieszanki z kurkumą nie znałam. Muszę zapamiętać.

Zarejestruj się, aby otrzymywać informację na temat najnowszych wpisów, porady dotyczące podróży z dzieckiem i nowości o najlepszych dziecięcych gadżetach.

Poprzedni
ZOO w Gdańsku – pomysł na rodzinną wycieczkę
Syropy wzmacniające odporność, które sama zrobisz w domu