Instagram did not return a 200.

Łosoś z brzoskwinią, kuskusem i prażonymi migadałami

 

  Mimo, że do tej pory nie byłam zwolenniczką łososia, po spróbowaniu tego dania całkowicie zmieniłam zdanie. Powiem więcej – stałam się jego wielką fanką! Dobrej jakości łosoś w połączeniu z odpowiednimi przyprawami, kuskusem i warzywami smakuje naprawdę rewelacyjnie 🙂

 

Multicooker Russell Hobbs znacznie ułatwił nam przygotowanie tego obiadu, jednak jak każde inne danie można je przygotować w sposób tradycyjny.
Jeśli chcecie zjeść pyszne i jednocześnie zdrowe danie – zdecydowanie polecam ten przepis 🙂

Składniki (dla dwóch osób):
– 300 g fileta norweskiego łososia
– 1 brzoskwinia
– 100 g kuskus
– mała cukinia
– garść płatków migdałów
– szczypiorek

Przyprawy:
– sól
– pieprz kolorowy
– olej kujawski (pomidor, bazylia i czosnek)
– papryka ostra
– sok z cytryny

Fileta smarujemy olejem, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką z obu stron. Kroimy na 4 kawałki. Do miski wlewamy łyżeczkę oleju, układamy kawałki łososia i ustawiamy program na „rybę” i czas 30 minut. Po 15 minutach przewracamy łososia na drugą stronę. Brzoskwinię obieramy i kroimy w małą kostkę. Kuskus zalewamy wrzątkiem, doprawiamy solą i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. W międzyczasie prażymy płatki migdałów na suchej patelni na średnim ogniu aż do zarumienienia. Następnie na oleju smażymy pokrojoną w plasterki cukinię, którą przyprawiamy solą i pieprzem.

 

Pinit
Pinit
Pinit

Kuskus układamy na talerzu, a na nim gotowego łososia. Następnie na filecie rozkładamy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię i szczypiorek. Dodajemy cukinię i całość posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Sok z cytryny wykorzystujemy do skropienia łososia dla uzyskania lepszego smaku.

Pinit
Pinit
Pinit

 

Kasia
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Odpowiedz na „Dziecięce inspiracjeAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Molly
    Sierpień 10, 2016

    Wygląda rewelacyjnie, lekkie i pożywne danie- na pewno wypróbuję!

  • Jola Gwint
    Sierpień 14, 2016

    Pyszne i zdrowe! Uwielbiam łososia więc pewnie skorzystam z przepisu

  • Molly
    Październik 11, 2016

    Super przepis, wypróbowałabym i nie żałuję. Zapraszam również na mojego bloga http://misioszuszki.blogspot.com

Zarejestruj się, aby otrzymywać informację na temat najnowszych wpisów, porady dotyczące podróży z dzieckiem i nowości o najlepszych dziecięcych gadżetach.

Poprzedni
Wyprawka przedszkolaka
Łosoś z brzoskwinią, kuskusem i prażonymi migadałami