Składniki (dla dwóch osób):
– 300 g fileta norweskiego łososia
– 1 brzoskwinia
– 100 g kuskus
– mała cukinia
– garść płatków migdałów
– szczypiorek
Przyprawy:
– sól
– pieprz kolorowy
– olej kujawski (pomidor, bazylia i czosnek)
– papryka ostra
– sok z cytryny
Fileta smarujemy olejem, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką z obu stron. Kroimy na 4 kawałki. Do miski wlewamy łyżeczkę oleju, układamy kawałki łososia i ustawiamy program na „rybę” i czas 30 minut. Po 15 minutach przewracamy łososia na drugą stronę. Brzoskwinię obieramy i kroimy w małą kostkę. Kuskus zalewamy wrzątkiem, doprawiamy solą i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. W międzyczasie prażymy płatki migdałów na suchej patelni na średnim ogniu aż do zarumienienia. Następnie na oleju smażymy pokrojoną w plasterki cukinię, którą przyprawiamy solą i pieprzem.
Kuskus układamy na talerzu, a na nim gotowego łososia. Następnie na filecie rozkładamy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię i szczypiorek. Dodajemy cukinię i całość posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Sok z cytryny wykorzystujemy do skropienia łososia dla uzyskania lepszego smaku.

Molly
Sierpień 10, 2016Wygląda rewelacyjnie, lekkie i pożywne danie- na pewno wypróbuję!
Dziecięce inspiracje
Sierpień 14, 2016Polecamy 🙂 To jeden z naszych ulubionych przepisów. Niedługo kolejne 🙂
Jola Gwint
Sierpień 14, 2016Pyszne i zdrowe! Uwielbiam łososia więc pewnie skorzystam z przepisu
Dziecięce inspiracje
Sierpień 14, 2016Naprawdę polecam 🙂 Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂
Molly
Październik 11, 2016Super przepis, wypróbowałabym i nie żałuję. Zapraszam również na mojego bloga http://misioszuszki.blogspot.com