Ostatnio coraz częściej eksperymentujemy w kuchni i muszę przyznać, że wychodzi nam to całkiem nieźle. Julcio kiedy wraca z przedszkola i już w domu robi się głodny, zaraz woła „Mamusiu, daj mi coś pysznego!”. A prosząc o coś pysznego, ma najczęściej na myśli coś słodkiego, albo kotleta 😛
Lubimy słodkości, ale staramy się je ograniczać i kupujemy w minimalnych ilościach. Czasem jednak warto mieć w domu coś słodkiego, chociażby kawałek czekolady, która może stać się dodatkiem do smacznej i zdrowej przekąski.
Po kolorowych naleśnikach (przepis
TUTAJ) i jaglanych króliczkach (przepis
TUTAJ), przyszedł czas na muffinki. Zrobiliśmy je w zdrowszej wersji i wyszły naprawdę bardzo smaczne!
Przepis na owsiane babeczki troszkę zmodyfikowałam, zamiast oleju jest banan, a zamiast dodatku mąki pszennej jest mąka kukurydziana. Są też kawałki czekolady i żurawina, ale kwestia dodatków jest uzależniona od tego, kto co lubi – bo dodać można prawie wszystko.
Babeczki z mąki owsianej
Składniki na 12 szt.:
- 1 szklanka mąki owsianej
- Pół szklanki mąki kukurydzianej
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 banan (zastępuje nam olej)
- 1/4 szklanki ksylitolu
- Dodatki: żurawina, ciemna czekolada, biała czekolada
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche: 2 rodzaje mąki (owsianą i kukurydzianą), sodę oczyszczoną, ksylitol – można też użyć zwykłego cukru. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajo, mleko i zblendowanego banana. Następnie wszystkie składniki mieszamy łyżką i gotowe ciasto nakładamy do foremek – niekoniecznie wielkanocnych papilotek 🙂 Na wierzchu układamy dodatki, u nas są to: żurawina, starta na tarce czekolada gorzka i czekolada biała.
Foremki z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Gotowe 🙂
Babeczki po wyjęciu z piekarnika są pachnące, puszyste i bardzo smaczne!
Zrobiliśmy też kilka muffinek bez dodatków, specjalnie dla taty, ale te z czekoladą i żurawiną zniknęły z talerza znacznie szybciej 🙂
Patrycja
Marzec 30, 2018Muszę zrobić! Też ostatnio lubię eksperymentować w kuchni 🙂
Zwykła Matka
Marzec 30, 2018Chyba żurawinę wymieniłabym na rodzynki, ale poza tym super 😉
Izabela Witorzeńć
Marzec 30, 2018Wyglądają pysznie
Michalina Baron
Marzec 30, 2018Nigdy nie mam czasu, żeby cokolwiek upiec 😀
Mama Tosiaczka
Marzec 30, 2018Muffinki to u nas taki wypiek, który często się pojawia. Są szybkie i pyszne! Na blogu również publikowałam kilka przepisów. Z żurawiną jeszcze nie próbowałam. Muszę to nadrobić przy najbliższej okazji. Tym bardziej, że widzę tu i banana i czekoladę. Moje ulubione połączenia 😉 Chęt Dzięki :)nie skorzystam z przepisu 🙂
Siostry Dają Radę
Marzec 30, 2018Wyglądają mega pysznie. Musimy z córcia takie zrobić
Małgorzata Śmiechowicz
Marzec 30, 2018Lubię takie połączenie
Agnieszka/Agumama
Marzec 31, 2018Zdjęcie pokruszonej czekolady na tacy zadziałało na moją wyobraźnię 🙂
Piekarnik nagrzany do 80 czy 180 stopni? 😉
mamapodprad
Kwiecień 14, 2018Te muffinki wyglądają wspaniale! Jedyną zmianą, jakiej bym dokonała, to zmiana słodziwa z ksylitolu na na przykład cukier kokosowy. Powód? Ponoć ksylitolu lepiej nie podawać dzieciom (ani kobietom w ciąży), ponieważ nie przebadano jeszcze dostatecznie tego składnika i nie wiadomo, czy jest do końca bezpieczny (takie informacje otrzymałam od doświadczonej dietetyczki). Cukier kokosowy natomiast jest sprawdzony, bajeczny w smaku i jak najbardziej zdrowy. 🙂