Instagram did not return a 200.

Muffinki z mąki owsianej z kawałkami czekolady i żurawiną

Ostatnio coraz częściej eksperymentujemy w kuchni i muszę przyznać, że wychodzi nam to całkiem nieźle. Julcio kiedy wraca z przedszkola i już w domu robi się głodny, zaraz woła „Mamusiu, daj mi coś pysznego!”. A prosząc o coś pysznego, ma najczęściej na myśli coś słodkiego, albo kotleta 😛
Lubimy słodkości, ale staramy się je ograniczać i kupujemy w minimalnych ilościach. Czasem jednak warto mieć w domu coś słodkiego, chociażby kawałek czekolady, która może stać się dodatkiem do smacznej i zdrowej przekąski.
Po kolorowych naleśnikach (przepis TUTAJ) i jaglanych króliczkach (przepis TUTAJ), przyszedł czas na muffinki. Zrobiliśmy je w zdrowszej wersji i wyszły naprawdę bardzo smaczne!
Przepis na owsiane babeczki troszkę zmodyfikowałam, zamiast oleju jest banan, a zamiast dodatku mąki pszennej jest mąka kukurydziana. Są też kawałki czekolady i żurawina, ale kwestia dodatków jest uzależniona od tego, kto co lubi – bo dodać można prawie wszystko.

Babeczki z mąki owsianej

Składniki na 12 szt.:

  • 1  szklanka mąki owsianej
  • Pół szklanki mąki kukurydzianej
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 banan (zastępuje nam olej)
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • Dodatki: żurawina, ciemna czekolada, biała czekolada

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche: 2 rodzaje mąki (owsianą i kukurydzianą), sodę oczyszczoną, ksylitol – można też użyć zwykłego cukru. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajo, mleko i zblendowanego banana. Następnie wszystkie składniki mieszamy łyżką i gotowe ciasto nakładamy do foremek – niekoniecznie wielkanocnych papilotek 🙂 Na wierzchu układamy dodatki, u nas są to: żurawina, starta na tarce czekolada gorzka i czekolada biała.

Foremki z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Gotowe 🙂
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit

Babeczki po wyjęciu z piekarnika są pachnące, puszyste i bardzo smaczne!
Zrobiliśmy też kilka muffinek bez dodatków, specjalnie dla taty, ale te z czekoladą i żurawiną zniknęły z talerza znacznie szybciej 🙂

Pinit
Pinit
Pinit
Pinit

 

Kasia
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Odpowiedz na „Siostry Dają RadęAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Patrycja
    Marzec 30, 2018

    Muszę zrobić! Też ostatnio lubię eksperymentować w kuchni 🙂

  • Zwykła Matka
    Marzec 30, 2018

    Chyba żurawinę wymieniłabym na rodzynki, ale poza tym super 😉

  • Izabela Witorzeńć
    Marzec 30, 2018

    Wyglądają pysznie

  • Michalina Baron
    Marzec 30, 2018

    Nigdy nie mam czasu, żeby cokolwiek upiec 😀

  • Mama Tosiaczka
    Marzec 30, 2018

    Muffinki to u nas taki wypiek, który często się pojawia. Są szybkie i pyszne! Na blogu również publikowałam kilka przepisów. Z żurawiną jeszcze nie próbowałam. Muszę to nadrobić przy najbliższej okazji. Tym bardziej, że widzę tu i banana i czekoladę. Moje ulubione połączenia 😉 Chęt Dzięki :)nie skorzystam z przepisu 🙂

  • Siostry Dają Radę
    Marzec 30, 2018

    Wyglądają mega pysznie. Musimy z córcia takie zrobić

  • Małgorzata Śmiechowicz
    Marzec 30, 2018

    Lubię takie połączenie

  • Agnieszka/Agumama
    Marzec 31, 2018

    Zdjęcie pokruszonej czekolady na tacy zadziałało na moją wyobraźnię 🙂
    Piekarnik nagrzany do 80 czy 180 stopni? 😉

  • mamapodprad
    Kwiecień 14, 2018

    Te muffinki wyglądają wspaniale! Jedyną zmianą, jakiej bym dokonała, to zmiana słodziwa z ksylitolu na na przykład cukier kokosowy. Powód? Ponoć ksylitolu lepiej nie podawać dzieciom (ani kobietom w ciąży), ponieważ nie przebadano jeszcze dostatecznie tego składnika i nie wiadomo, czy jest do końca bezpieczny (takie informacje otrzymałam od doświadczonej dietetyczki). Cukier kokosowy natomiast jest sprawdzony, bajeczny w smaku i jak najbardziej zdrowy. 🙂

Zarejestruj się, aby otrzymywać informację na temat najnowszych wpisów, porady dotyczące podróży z dzieckiem i nowości o najlepszych dziecięcych gadżetach.

Poprzedni
Najbezpieczniej w domu? Niestety nie zawsze!
Muffinki z mąki owsianej z kawałkami czekolady i żurawiną