Instagram did not return a 200.

Jesienne smaki – pieczone jabłka z miodem, żurawiną i cynamonem

Pieczone jabłka to prawdziwie jesienny deser, który jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Kiedy na zewnątrz robi się zimno i szaro, warto poprawić sobie nastrój takimi rozgrzewającymi owocami.
Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników i naprawdę niewiele czasu.
Pieczone jabłka są słodkie, miękkie, rozpływające się w ustach. Doskonałe.

PIECZONE JABŁKA Z ŻURAWINĄ I CYNAMONEM

Składniki:

  • jabłka
  • miód
  • cynamon
  • żurawina
  • piekarnik 😉
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2. Jabłka myjemy, osuszamy, odkrajamy czubek, a z podstawy wydrążamy gniazda nasienne.
3. Do środka każdego jabłka wkładamy żurawinę, ja dodałam też kilka rodzynek. Na bakalie nakładamy po łyżeczce miodu i całość posypujemy cynamonem.
Zazwyczaj używam tradycyjnego miodu spadziowego, ale tym razem w jabłkach znalazł się miód pomarańczowy, który przywieźliśmy z ostatnich wakacji w Grecji – przepyszny!
4. Na wypełnione jabłka nakładamy odciętą wcześniej górę, umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika.
5. Jabłka pieczemy około 20 -30 minut, aż będą miękkie.
Pinit
Pinit
Pinit
A Wy macie swoje ulubione jesienne smaki?

 

 

 

 

 

Kasia
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Odpowiedz na „Ogrody MontessoriAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Anet
    Październik 10, 2018

    Aż poczułam ten piękny zapach! Może i mi uda się coś takiego upichcić, będą okazje jeszcze w tym roku 🙂

  • Jaśkowe Klimaty
    Październik 10, 2018

    To jednen z moich ulubionych deserów na jesień. Uwielbiam pieczone jabłka.

  • Aleksandra Załęska
    Październik 10, 2018

    Aż mi ślinka cieknie 🙂 Pyszota 🙂 To musi być pyszne, zrobię dziś na podwieczorek 🙂

  • Ogrody Montessori
    Październik 11, 2018

    Jabłuszka wyglądają cudownie i na pewno są bardzo smaczne. Wypróbujemy przepis wieczorem :).

  • Malwina
    Październik 12, 2018

    Takie jabłuszka zjadłabym z ogromną przyjemnością. Moja smaki 🙂

  • Zwykła Matka
    Październik 12, 2018

    Kiedyś zrobiłam takie nadziewane kaszą i wyszły całkiem smacznie! Były bardzo syte 🙂

  • Aneta Kowalska
    Październik 13, 2018

    muszą być pyszne

  • Paula Traub-Stanikowska
    Październik 13, 2018

    Pysznie wygląda! Robiłam już pieczoną paprykę i pomidora, ale o jabłku nigdy nie pomyślałam 😉

  • Anonimowy
    Luty 1, 2019

    Kiedyś uwielbiałam tak pieczone jabłka!
    Dzisiaj je zrobię.
    Narobiłaś mi smaka!!!
    Pozdrawiam-)
    Irena-Hooltaye w podróży

Zarejestruj się, aby otrzymywać informację na temat najnowszych wpisów, porady dotyczące podróży z dzieckiem i nowości o najlepszych dziecięcych gadżetach.

Poprzedni
Coraz bliżej Halloween!
Jesienne smaki – pieczone jabłka z miodem, żurawiną i cynamonem