Instagram did not return a 200.

Drożdżowe króliczki z mąki jaglanej

Coraz bliżej do Wielkanocy i już zaczynam szukać inspiracji na świąteczne wypieki. Mam kilka pomysłów na wiosenne ciasto i na przystawki, a dla Was mam sprawdzony przepis na drożdżowe króliczki – idealne do wielkanocnego koszyczka!
Takie króliczki piekłam już w zeszłym roku, ale były to klasyczne bułeczki z mąki pszennej. Tym razem chcąc przemycić Julciowi choć odrobinę kaszy jaglanej, postanowiłam pobawić się mąką i dzięki temu upiekłam pyszne króliczki jaglane 🙂

Drożdżowe króliczki z mąki jaglanej

Składniki:
  • 30 g drożdży (ja użyłam świeżych),
  • 200 ml mleka,
  • 100 dag mąki pszennej,
  • 400 dag mąki jaglanej,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 75 g masła.
Zaczęłam od przygotowania rozczynu drożdżowego. Do miski wlałam ciepłe mleko, a w nim rozpuściłam drożdże i łyżkę cukru. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na bok.
W drugiej misce wymieszałam po kolei: mąkę pszenną, mąkę jaglaną, sól i jajka. Następnie dodałam rozczyn, wymieszałam i już wyrabiałam ciasto ręcznie. Na samym końcu dodałam do ciasta rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce (blisko grzejnika – ale aż tak nie trzeba :)) na godzinę.
Po tym czasie ciasto na bułeczki jest gotowe i można zabrać się za robienie bułeczek. Z ciasta odkrywamy niewielki kawałki, z których formujemy rulon. Zginamy go na pół i skręcamy króliczki, na końcu dodając ogonek.
Tak przygotowane drożdżowe króliczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnia, na środkową półkę. Pieczemy około 40 minut.
Pinit
Bułeczki są pyszne same w sobie, ale z konfiturą żurawinową i ciepłym mlekiem smakują dosłownie obłędnie! Warto odłożyć przynajmniej jednego króliczka do koszyczka wielkanocnego.
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Kasia
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Odpowiedz na „Świat ToliAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Świat Toli
    Marzec 19, 2018

    To już wyższa szkołą jazdy :), na pewno pyszne i zdrowe.

    • admin
      Marzec 19, 2018

      Banalnie proste w wykonaniu! 😉

  • Paula
    Marzec 19, 2018

    Bardzo fajnie, że mąka pszenna stanowi zdecydowana mniejszość w przepisie, nie należy do zbyt wartościowych produktów. Króliczki podobają mi się bardzo 🙂

    • admin
      Marzec 19, 2018

      I bardzo fajnie wyglądają w koszyczku! 🙂

  • moniowiec
    Marzec 19, 2018

    Nawet nie wiedziałam, że tak łatwo ulepić króliczka 🙂

    • admin
      Marzec 19, 2018

      Ja się dowiedziałam rok temu, jak po raz pierwszy piekłam króliczki 🙂

  • Pau Elegancka
    Marzec 19, 2018

    Czy myślisz że mąkę pszenną w ogóle można pominąć?, bo właśnie miałam w planie eksperyment z ciastem drożdżowym gluten free

    • admin
      Marzec 19, 2018

      Myślę, że tak 🙂 Sama nie próbowałam, ale widziałam przepisy na drożdżówki z samej mąki jaglanej.

  • Kamil
    Marzec 19, 2018

    Ale bym coś takiego zjadł…wygląda pysznie 🙂

  • Carla
    Marzec 25, 2018

    Wyglądają smakowicie! 🙂

Zarejestruj się, aby otrzymywać informację na temat najnowszych wpisów, porady dotyczące podróży z dzieckiem i nowości o najlepszych dziecięcych gadżetach.

Poprzedni
Ubranka, jakich nie może zabraknąć w szafie dziecka!
Drożdżowe króliczki z mąki jaglanej