Instagram did not return a 200.

Leśny mech i szpinakowe babeczki z owocami

Może aktualna (cudna!) pogoda nie zachęca do spędzania czasu w domu i przygotowywania wypieków, ale mimo to zachęcam Was do wypróbowania przepisu na jedno z najlepszych ciast pod słońcem!

Najczęściej można je znaleźć pod nazwą „leśny mech”, a to wszystko za sprawą zielonego ciasta przypominającego mech i kolorowych, drobnych owoców, które na nim rosną 🙂

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje obłędnie! Jest bardzo delikatne, wilgotne, słodkie, odrobinę kwaskowe i wcale nie czuć, że jest ze szpinakiem!
Może nie jest lekkie, nie jest fit, nie znajdziecie go w książce z kucharskiej w dziale „zdrowe wypieki”, ale warto dla niego odrobinę zgrzeszyć 🙂
Z drugiej strony jest w  nim bardzo zdrowy szpinak i pyszne owoce, więc mimo wszystko troszkę witaminek możemy w nim przemycić!

 PRZEPIS NA CIASTO „LEŚNY MECH”

Składniki na ciasto:
  • Szpinak mrożony, rozdrobiony – 1 opakowanie (450 g),
  • 2 szklanki pszennej,
  • 150 ml oleju,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 3 jaja,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 5 łyżek cukru pudru.
Dekoracja: u mnie to są porzeczki i agrest, ale możecie też wykorzystać jagody, borówki, owoce granatu.
Przygotowanie ciasta szpinakowego: Na patelni rozmrażamy szpinak, a następnie go odciskami z nadmiaru wody i studzimy. W tym czasie do miski wbijajmy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na gładką, puszystą maskę. Następnie powoli dodajemy olej, schłodzony szpinak i miksujemy na wolnych obrotach. W następnej kolejności do powstałej masy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy i dalej mieszamy.
Powstałą masę przelewamy do formy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy, a następnie przekrajamy na dwie części, gdzie dolna powinna zostać „wyższa”. Z górnej części odkrajamy brązowe, przypieczone ciasto, a część zieloną kruszymy do miski.
Przygotowanie kremu: w wysokim naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę. Kiedy jest sztywna dodajemy cukier puder, serek mascarpone i całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Przekrojoną dolną część ciasta układamy na talerzu i delikatnie nasączamy herbatą z cytryną lub sokiem malinowym. Następnie na ciasto wykładamy przygotowany krem ze śmietanki i serka mascarpone, po czym posypujemy go zielonymi okruszkami ciasta szpinakowego. Całość dekorujemy owocami. Ja użyłam porzeczek i agrestu, ale tak naprawdę możecie użyć dowolnych, pasujących kolorystycznie owoców.
Pinit
Ponieważ ostatnio robiłam dwa takie ciasta jednego dnia – na blachę o średnicy 24 cm i mniejsze (blacha 18 cm), z tego drugiego zostało mi troszkę ciasta i kremu. Wykorzystałam to i upiekłam zielone babeczki – przygotowałam je w identyczny sposób jak ciasto, ale skróciłam czas pieczenia w piekarniku do 25 minut.
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
I jak Wam się podoba?
Jedliście kiedyś taki „leśny mech”?
Kasia
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

Odpowiedz na „Mamma pchełaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Natalia
    Kwiecień 16, 2018

    Wydląda smakowicie 🙂 pozdrawiam

  • Aleksandra B.
    Kwiecień 16, 2018

    Fajny przepis, szukałam właśnie inspiracji na weekend, chyba znalazłam:)

  • Inga Nowicka
    Kwiecień 16, 2018

    Kocha to ciasto! Jest przepyszne i wspaniale wygląda!

  • Mamma pcheła
    Kwiecień 16, 2018

    Nie jadłam wcześniej tego ciasta, ale wygląda apetycznie:) Może kiedyś spróbujemy je zrobić 🙂

  • Oli Loli New Life
    Kwiecień 16, 2018

    uwielbiam to ciasto, muszę zrobić!

  • Tabayka
    Kwiecień 16, 2018

    Dawno nie robiłam, dzięki za pezypomnienie 🙂

  • Anna Szuba
    Kwiecień 16, 2018

    Ale pyszności, z chęcią bym spróbowała. 🙂

  • Iza | QualityTest.pl
    Kwiecień 17, 2018

    To ciasto mnie ewidentnie prześladuje na blogach, więc to znak, że czas się najwyraźniej w końcu za nie zabrać 😀

  • Bartosz Gala
    Kwiecień 17, 2018

    Jest już świeży szpinaczek 🙂 – mam nadzieję, że po zmieleniu się nada 🙂

  • Halinka
    Kwiecień 19, 2018

    Ostatnio zrobiłam ciasto szpinakowe i muszę przyznać, że było przepyszne. Zachwyciło wszystkie osoby, które je jadły i żadna nie wyczuła szpinaku 🙂 Polecam.

  • Marta Sobczyk-Ziębińska
    Kwiecień 23, 2018

    Jeszcze nie jadlam tego ciasta, kiedys musze sprobowac 🙂

  • Magda
    Kwiecień 30, 2018

    Jadłam, jest pyszny! 😀

  • Słodko-słone
    Kwiecień 30, 2018

    Sam czasami się pokuszę na te ciasto 🙂 jest przepyszne ! 😀

  • Blogierka
    Kwiecień 30, 2018

    To ciasto jak pracowałam w kawiarni było rozchwytywane przez klientów! 😀

  • Mama Tosiaczka
    Grudzień 5, 2018

    Nigdy nie jadłam tego ciasta. Szpinak uwielbiam.Uwielbiam.Z się nad smakiem,bo nie mogę sobie jakoś tego wyobrazić na słodko 🙂 Aczkolwiek wyglad kusi!:)

Zarejestruj się, aby otrzymywać informację na temat najnowszych wpisów, porady dotyczące podróży z dzieckiem i nowości o najlepszych dziecięcych gadżetach.

Poprzedni
Pięciolatek bez opieki poza domem, czyli o tym czy puszczam Julcia samego na dwór!
Leśny mech i szpinakowe babeczki z owocami